lauantai 31. lokakuuta 2009

Pyhäinpäivän kyyneleet

Minulle perinteinen pyhäinpäivä oli uusi juttu. Tunsin tarvetta mennä kirkkoon kuuntelemaan rakkaan Lapseni nimen. Sattumoisin (jota ei siis ole) pappi oli sama, joka oli silloin kun Lapseni sai nimensä, yli 20 vuotta sitten. Nyt sama henkilö, joka hänen nimensä virallisesti kasteessa lausui, kuulutti sen viimeisen kerran myös, kirkossa, muiden seurakunnasta poistuneiden joukossa.

Pyhä tilaisuus, mutta rankka. Rankempi kuin olisin uskonut. Kuin taas olisi repinyt haavaa auki, kuin kaikki käsittämätön olisi tapahtunut juuri äsken. Olen edelleen kyyneleet silmissä vaikka olen lääkinnyt itseäni ruokalohdulla: tulisella pizzalla, punaviinilasillisella, köyhällä ritarilla kera hillon ja jäätelön, rooibosteellä...

Ennen ja jälkeen sotien... Rakkaani - elävät ja kuolleet - toivovat joka tapauksessa, että jatkan elämääni kaikin mahdollisin voimin. Menen tästä eteenpäin vaikka välillä rämpien, mutta menen kuitenkin. Huomenna on taas parempi päivä...

7 kommenttia:

Krisse kirjoitti...

Rauhaisaa marraskuun ensimmäistä sunnuntaita.
Hautausmaalla minäkin eilen muistelin poismenneitä läheisiä.

Leen@ kirjoitti...

Viime yönä havahduin juuri ennen nukahtamista: sinä! Ensimmäinen pyhäinpäivä ja kynttilät haudalla...Enkä ollut mitään toivotusta kirjoitellut. Ehkä kaikki sanat olisivat olleet laimeita - tai rankkoja. Hyvä kuitenkin kun jaksoit kirkkoon, luulen, että se on parempi kuin painaa kaikki kaipaus ja suru jonnekin syvälle näkymättömiin, josta se voisi koteloitua ja avautua räjähtäen. Seuraava pyhäinpäivä on jo helpompi.

Rämpien huomiseen, meitä on monta.

Pilviharso kirjoitti...

Krisse,
Pyhäinpäivän perinne avautui aivan uutena minulle.

Leen@,
Niin, seuraava pyhäinpäivä lienee helpompi, Rämmin tätä ensimmäistä vuotta vasta...
Kiitos sinulle, rämpijälle.

Anonyymi kirjoitti...

Olen usein miettinyt Hectorin sanoitusta kappaleeseen, jonka hän on tehnyt omalle lapselleen. Näin sen muistan lukeneeni, ja jota hän lapsensa häissä lauloi: "lainaa vain..."
-miina-

Pilviharso kirjoitti...

Miina,
Tämä olikin sen Maaritin kappale. Löysin ja kuuntelin tarkkaan... niin...

Hallatar kirjoitti...

*halaa hiljaa*

Pilviharso kirjoitti...

Una,
kiitos halista!